Tim Predictions 680

18/12/2019

10 tech trends fra Tim Frank Andersen

Charlie Tangos chief digital officer, Tim Frank Andersen, har kigget dybt i krystalkuglen og kommer her med sine bud på de 10 tech trends, han tror, vil dominere i 2020.

Det er den tid på året, hvor mange kigger frem mod, hvad der vil ske i det kommende år.

I sidste uge bragte vi 15 sociale medietrends ifølge Infomedia, og her bringer vi 10 trends på den teknologiske front, som Tim Frank Andersen, chief digital officer hos Charlie Tango, forudser vil komme til at spille en rolle i 2020.

Læs her og hør mere i videoerne om de nyeste tech-trends:

#1: Ansigtsgenkendelse
Snart vil vi kunne tjekke ind i lufthavne og ved større begivenheder med vores blotte ansigter. Det er kombinationen af AI og kameraer med sensorer, der byder på disse nye muligheder, og det kommer til at gå hurtigt, spår Tim Frank Andersen. Bl.a. vil man ved de olympiske lege i Tokyo bruge ansigtsgenkendelse ved indgangen.

Det gør livet lettere, men det betyder også mere overvågning og mindre privatliv. F.eks. har det danske politi bedt om at bruge ansigtsgenkendelse. Og udviklingen fortsætter. Med teknikken vil man på et tidspunkt formodentlig også kunne måle menneskers følelser og måske endda også deres hensigter. Det betyder, at man kan forhindre forbrydelser, men det betyder også, at der vil komme en del marketingteknikker i kølvandet på denne teknologi. Og det kan både være godt og skidt, siger Tim Frank Andersen i denne video om den første af 10 trends:

 

#2: Gen-editering
Der findes allerede nu en teknik, der kan udrydde genetiske sygdomme, men det er meget dyrt. Og der er også en masse etiske spørgsmål, når man kan ændre i gener. For hvem skal have mulighed for at udnytte disse teknologier?

the-odin.com kan man allerede nu købe et start-kit for 159 dollars, der udnytter den teknologi, der hedder CRISPR-cas, hvor man kan ændre et gen eller en organisme, og med det følger såkaldte bio-hackers.

Tim Frank Andersen forventer, at teknologien i 2020 vil dukke op på de kommercielle markeder. Hans anbefaling, hvis man interesserer sig for dette emne, er at se Netflix dokumentaren Unnatural selection fra oktober 2019. Hør mere her om, hvad Tim Frank Andersen siger om CRISPR:

 

#3: Digital bæredygtighed
Der er 10 år til, at vi skal nå FNs Verdensmål, og de digitale teknologier, som Tim Frank Andersen spår, vil udvikle sig i det kommende år, kommer til at spille en markant rolle i at nå målene.

F.eks. AI (artificial intelligence) som kan hjælpe med at finde løsninger inden for sundhed og klima; CRISPR som vil kunne udrydde globale sygdomme; Internet of Things som vil skabe bæredygtige byer; og nye teknologier i produktionen (AM – additive manufacturing) som f.eks. 3D print, som vil give mere bæredygtig produktion.

Men de digitale teknologier har også noget på den globale samvittighed. Hvad sker der f.eks. med de 1,5 mia. telefoner, der hvert år smides ud? Og hvad med emballagen til de 2.600 pakker, der sendes hvert sekund på baggrund af e-commerce? Samtidig regner Forbes med, at der sendes det, der svarer til 61 mio. containere rundt i verden med spildplads i pakker.

Se mere om, hvad Tim Frank Andersen siger om de digitale muligheder og trusler:

 

#4: Tilliden til teknologi bliver udfordret
Det er svært at skelne mellem sandt og falsk i alt, hvad vi ser og læser online. Man taler om, at vi lever i en post-truth era. Samtidig opsamles der mange data i den digitale verden, og hvem ejer og kontrollerer dem? Har vi tillid til, at disse data ikke bliver brugt til at puffe os i en bestemt retning eller måske endda misbruges til at skade os?

Vi baserer mange beslutninger på fx algoritmer, men de kan aldrig blive bedre end de data, der er lagt ind, og måske tager vi ukritisk beslutninger på baggrund af algoritmer.

For ikke at tale om overvågning. Der er mikrofoner og kameraer i mange digitale enheder, og mange oplever, at de har talt om et produkt eller emne, og pludselig dukker der reklamer op om det samme på vores mobil. Også cyber crime er et stort problem. Se mere om udfordringerne her:

 

#5: Nye fremstillingsteknologier modnes
3D-printere har været på markedet længe, men nu bliver den teknologi forfinet til det, der på engelsk hedder Additive Manufacturing (AM). Mens 3D-teknologien hidtil har været i mindre målestok, vil AM få en betydelig kommerciel effekt, spår Tim Frank Andersen.

Der er mange fordele med AM – også bæredygtige – fordi man kan producere specieltdesignede produkter på stedet og efter ordre, og det sparer materialer og penge. Hør eksempler på produkter og muligheder med AM samt om et dansk tiltag:

 

# 6: Paradigmeskift inden for design
Computational design eller generative design, som det også hedder, vil blive et paradigmeskift inden for design og vil ændre designerens rolle. Designere kommer til at overlade designprocessen til AI-teknologi og i stedet for koncentrere sig om, hvordan det færdige resultat skal se ud eller opstille specifikke kriterier som f.eks. en lavere vægt, lavere omkostninger eller specielle dimensioner.

Fordelen ved at designe på den måde er, at mens et menneske kan komme op med nogle få ideer, kan computeren på samme eller mindre tid komme op med tusindvis af forslag. Se eksempler i videoen på, hvem der allerede arbejder med den teknologi.

 

#7: Drone-levering
Det har været undervejs længe, men nu kommer det til at ske: At pakker bliver leveret med drone. UPS har i et stykke tid leveret medicin med droner og har nu fået en tilladelse til at udvide med andre produkter og levere pakker i hele USA. Og der står flere virksomheder på spring til at tage del i konkurrencen. Bl.a. Amazon som siges at ville starte op i 2020, og Uber der også vil i gang. Også i Kina er der blevet givet tilladelser. Kommer det til at ske i Danmark i 2020? Det tror Tim Frank Andersen ikke, men der er testflyvninger i gang også her i landet. Bl.a. Hellström som flyver med patientprøver på Fyn. Se hvad Tim Frank Andersen siger om droner:

 

#8 Bankerne, som vi kender dem, forsvinder
Tim Frank Andersen tror, at 2020 er begyndelsen på enden for traditionelle banker. Der er dukket mange nye udbydere op, som konkurrerer med de traditionelle banker på helt andre vilkår end bankerne. Selv MobilePay, som har fået stor udbredelse i Danmark, kommer under pres fra nye aktører som Apple, Google, og andre udbydere, der bedre udnytter den digitale transformation i branchen, og som ofte har et stærkere bånd til kunderne.

Se i videoen, hvem – udover Apple og Google – Tim Frank Andersen mener, ikke bare vil udfordre de traditionelle banker, men vil føre til – i hvert fald ifølge Charlie Tango-direktøren – at de bliver løbet over ende:

 

#9: Nye kryptovalutaer
Den mest interessante lancering i 2020 bliver den nye kryptovaluta Libra, som 20 selskaber står bag. Bl.a. Vodafone, Uber, Spotify og Facebook, med den sidste som den, der har finansieret mest. Valutaen er dog udfordret af den seneste tids mistillid til Facebook. Virksomheder som PayPal, Visa og Mastercard har da også forladt samarbejdet. Flere er skeptiske, om valutaen vil blive lanceret, men det tror Tim Frank Andersen, at den vil, fordi der er store fordele for de 1,7 mia. folk, der ikke har en bankforbindelse, og fordelene for de 2,5 mia. Facebook-brugere er for store til, at det ikke kommer til at ske.

 

#10 Kvantecomputere
Kvantecomputere, eller quantum computing, er en super computerteknologi, der kan løse meget komplekse opgaver en million gange hurtigere end nutidens supercomputere.

F.eks. har Google været ude at sige, at de med sådan en teknologi kan løse et komplekst problem på 200 sekunder, som med nutidens avancerede supercomputere ville tage mere end 10.000 år at løse. IBM har dog svaret tilbage, at de med deres intelligente programmering og deres supercomputere ville kunne løse det samme problem på to en halv dag.

Nogle kalder den nye generation af computere for Hello World Moment, og den vil komme til at betyde meget inden for områder som medicin, aerodynamik, klima samt machine learning og kryptografi, mener Tim Frank Andersen. Der er dog en udfordring ved den avancerede computerteknologi: Den fungerer kun ved minus 273 grader Celsius.

Flere virksomheder er i gang med at bygge disse computere. Se i videoen hvem de er.  

Relaterede artikler

Er du blevet

Nysgerrig?

Vil du opdateres på, hvad der sker i bureaubranchen og Creative Club? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Bureaubiz og få værdifulde indsigter og relevante arrangementer direkte på mailen.

En del af GRAKOM