Cookie 680

26/02/2020

Nye cookie-regler: ’Nej-tak’-knap

Det skal være lige så nemt at afvise som at acceptere at videregive sine persondata, siger Datatilsynet i ny vejledning.

I sidste uge kom Datatilsynet med en ny vejledning om behandling af personoplysninger på hjemmesider.

Af Pia Osbæck

Der er som sådan ikke nye regler i Datatilsynets nye vejledning for, hvordan man må anvende cookies.

Men Datatilsynet fastlægger med den nye vejledning en praksis, som der vil blive taget udgangspunkt i fremover.

Fremover er det ikke tilstrækkeligt at indhente eet fælles samtykke for, hvad man bruger persondataene til. For at leve op til cookie-reglerne og GDPR skal det være muligt for den hjemmesidebesøgende at give samtykke til, at ens persondata bruges til nogle formål og ikke til andre.

Samtidig skal det være lige så nemt at sige ’nej tak’ til at give sine persondata videre, som det er at sige ’ja tak’. Det betyder, at hvis der er en ’ja-tak’-knap, skal der også være en ’nej-tak’-knap.

Datatilsynet skriver således på sin hjemmeside:

  • Det skal være et aktivt tilvalg, når en besøgende på din hjemmeside giver lov til, at vedkommendes oplysninger behandles
  • Det skal være klart, hvilke forskellige formål du gerne vil behandle oplysningerne til
  • Det skal være let for den besøgende at give samtykke til nogle formål og ikke give samtykke til andre
  • Det skal være nemt ikke at give samtykke – også rent visuelt
  • Desuden skal du kunne dokumentere, hvad en besøgende har givet samtykke til – og hvordan samtykket er indhentet

De nye retningslinjer kan ses her

Relaterede artikler

Er du blevet

Nysgerrig?

Vil du opdateres på hvad der sker i Creative Club? Tilmeld dig nyhedsbrevet og få værdifulde indsigter og relevante arrangementer direkte på mail.

En del af GRAKOM