Mona Juul

29/07/2019

’Jeg gik stik imod mine egne anbefalinger'

Hør hvordan Mona Juul brugte sin erfaring fra bureauverden til at blive valgt ind i Folketinget, og hvad hun politisk vil gøre for bureaubranchen.

Mona Juul opsagde i efteråret sit job som adm. direktør for Envision og blev denne sommer valgt til Folketinget for Konservative. Bliv klogere på, hvordan hun brugte sin erfaring fra bureauverden til at blive valgt ind – hvor hun gik stik imod sin egen rådgivning – samt på hvad hun politisk vil gøre for bureaubranchen.


Af Pia Osbæck


Mona Juuls valgkamp var en personlig udfordring:

”Jeg ville lave en super fed kampagne, der passede til mig. Det havde jeg bare lyst til – uanset om det gav valg eller ej. Og det synes jeg lykkedes.” 

Det er svært at være uenig, for Grundlovsdag sikrede 3.846 personlige stemmer hende plads i Folketinget for De Konservative.

Gik imod egen rådgivning

Mona Juul havde fra starten følelsen af, at det var op ad bakke at blive valgt til Folketinget, selvom hun stillede op som spidskandidat i Aarhus. Alligevel – eller måske nærmere derfor - tillod hun sig selv at gøre alt det, hun som kommunikationsrådgiver ville have frarådet en politisk kandidat.

”Jeg beskæftigede mig stort set ikke med lokale sager, jeg havde ingen kantede meninger om bl.a. udlændinge, som ellers er noget af det, der fylder meget hos folk, og så insisterede jeg på at have nuancerede holdninger. Som kommunikationsrådgiver ville jeg klart have anbefalet at gøre det stik modsatte,” siger Mona Juul og tilføjer:

”Men jeg kunne godt tåle at tabe, så jeg gjorde det præcis på den måde, jeg gerne ville, fordi jeg samtidig gerne ville have det sjovt og have mig selv med i det.”

Selvom Mona Juul måske ikke fulgte de råd, hendes alterego gav hende, så gjorde hun det, som reklameeksperter også i høj grad anbefaler: Hun var autentisk.

Og det betød også, at Mona Juul talte om sin hjertesag, erhvervslivet, som ”bestemt ikke var nogen kioskbasker.”

Outdoor var en del af strategien

Men selvfølgelig brugte Mona Juul, der har arbejdet i reklamebranchen i knap 20 år, sine kommunikative kompetencer og erfaring fra branchen.

Hendes strategi var at vise sig på så mange platforme som muligt, både digitale og analoge, fordi det handlede om kendskab og synlighed. Det betød bl.a. annoncer på Facebook, helsidesannoncer på print, radio, biograf og outdoor. Et outdoorbanner kom op på Envisions facade med budskabet: ”Jeg plejede at arbejde her. Nu vil jeg arbejde for dig”.

Et andet outdoorbanner blev placeret ved motorvej E45, hvor hun kom med et af sine få lokale budskaber om at udvide den østjyske motorvej: ”Op i gear!” Et tredje banner hang på Kystbanen og handlede om en anden af Mona Juuls mærkesager: ”Naturen kræver handling. Og det var nu.”

Gåtur med hund

De fleste kandidater bruger tid på at stå på gaden og dele flyers og bolcher ud samt deltage i politiske debatter. Mona Juul gjorde meget mere end det, og hun gik i gang flere måneder, før valget blev udskrevet.

Hun deltog i en masse debatter, besøgte mange virksomheder og organisationer og arrangerede bl.a. Walk&Talk med hund og en række politiske saloner i folks hjem. Hun var godt klar over, at når man skal introducere ’et nyt produkt eller et kendt produkt i en ny kategori’, kræver det ekstraordinær synlighed.

”Når du stiller op første gang, har folk meget svært ved at sætte kryds ved dig. Det hjælper heller ikke nødvendigvis, at man er kendt i forvejen. Jeg sad f.eks. i debatpanel på TV2 News med David Trads, som ikke kom ind, selvom han er kendt. Til gengæld er det en fordel at have stillet op før. De fleste af dem, jeg stillede op mod, er allerede lokalpolitikere eller har stået på en stemmeseddel før, og det gav dem et forspring på 500-600 stemmer,” siger Mona Juul og fortsætter:

”Derfor var det afgørende for mig at skabe meget synlighed og kendskab, også fordi jeg ikke ville ’råbe op’, og jeg ved, at der så er en risiko for, at man ikke får så meget opmærksomhed. Samtidig valgte jeg at tale pænt om andre. Det tror jeg faktisk, at jeg blev kendt for under valgkampen. Det er jeg ret stolt af, for jeg ville absolut ikke bidrage til den tiltagende politikerlede. Jeg har samtidig gjort mere end jeg behøvede, men det skulle også være sjovt, og så har jeg brugt den kommunikation, som jeg godt selv kunne lide. Du ved, med lidt humor og med præcis den stil og tone, som folk kunne genkende mig i.”

Vil ikke ud med, hvor meget det har kostet

Udover hårdt arbejde, har man også brug for en stor pose penge, når man forsøger at komme i Folketinget. Men hvor mange penge det har kostet, vil Mona Juul ikke ud med. Hun påpeger, at hun aldrig tænker, hvor lidt er nok. Mere hvad skal der til. Så må kunsten være at forsøge at skaffe de midler, er hendes holdning, og så handler det ifølge Mona Juul ikke kun om penge, men om hårdt arbejde og masser af frivillige.

”Jeg har brugt færre penge, end jeg havde regnet med, men jeg vil ikke sige hvor mange. Men når nogen siger, at de har brugt 200.000-300.000 kr., tror jeg ikke altid på det. De har brugt mere – alene antallet af valgplakater og indrykninger giver jo et praj. Omvendt er der også rigtig mange som bruger meget mindre. Fx 30.000 kr.”

Jeg forbeholder mig retten til ikke at have færdige meninger

Som hun brugte sin erfaring fra bureaubranchen i sin folketingskampagne, tager Mona Juul også sine erfaringer fra bureaubranchen med ind i Folketingsarbejdet, hvor hun vil bl.a. vil insistere på at have en åben tilgang til arbejdet.

”I reklamebranchen skal man være lyttende og rummelig og undgå automatreaktioner. Og jeg har opdaget fra mit bestyrelsesarbejde, at vi i bureaubranchen er særlig gode til det og til at arbejde strategisk, skabe overblik og være løsningsorienterede. Og det tror jeg, at jeg kan bidrage med i Folketinget, samtidig med at jeg forbeholder mig retten til ikke at have færdige meninger, men lade mig overraske,” siger Mona Juul.

Under sin valgkamp slog Mona Juul på, at 20 års erhvervserfaring inkl. bestyrelsesarbejde var noget af det, hun kunne bidrage med, og et af hendes markedsføringstiltag var at indrykke en printannonce med sit CV med overskriften: ”Politiske løsninger kræver erfaring.”

”Jeg har fornemmelsen af, at også min erhvervserfaring var noget af det, der fik folk til at stemme på mig.”

Konservativ erhvervsordfører

Nu er der gået næsten to måneder, siden Mona Juul blev valgt ind. Hvad er der så sket siden, og kan reklamebureauerne se frem til at have fået en stemme i Folketinget, der vil tale deres sag?

”Alle holder sommerferie, så det er svært at komme rigtigt i gang,” siger Mona Juul, der dog har fået tildelt ordførerposter.

”Jeg er blevet erhvervsordfører, IT- og Teleordfører, boligordfører og forbrugerordfører. Jeg ville da også gerne have været ordfører for uddannelse, forskning, klima, miljø og kultur og meget mere,” griner hun.

”Men hvis jeg selv skulle vælge, var erhvervsordførerposten den vigtigste, for her har jeg et stort netværk efter mine mange år som bureauleder og bestyrelsesmedlem, og det er det, jeg har kørt min kampagne på. Så jeg er rigtig godt tilfreds,” siger Mona Juul.

På spørgsmålet om, hvordan hun vil arbejde for at gavne bureaubranchen svarer Mona Juul, at hun vil arbejde for gode vilkår for virksomheder generelt, for det vil også være til gavn for bureaubranchen.

”Det vil smitte af på bureaubranchen, hvis vi skaber gode vilkår for alle typer virksomheder, så det er den største enkeltting, jeg vil tage mig af. Og så tror jeg, at det vil være godt med en fælles markedsføring af den danske kreative branche,” siger Mona Juul.

Fra arbejdet i vækstteamet fremhæver hun især etableringen af Laboratorium for Innovation og Kreativitet Danmark, LINKED, som skal ’skabe nye forretningsmodeller, produkter og services med udgangspunkt i kreativitet, teknologi og forretningsforståelse’.

”LINKED er intet mindre end genialt.  Det sætter fokus på hele den kreative branche og det smitter også af på bureaubranchen,” siger Mona Juul, som også er i gang med en liste over de emner fra vækstteamets anbefalinger, som ikke er rullet ud endnu, og som hun derfor vil sikre sig, at den nye erhvervsminister får taget hånd om.

Penge sat af til at forbedre offentlige udbud

Den forrige regering afsatte lige før valget 62,5 mio. kr. til at gennemføre nogle af anbefalingerne fra det kreative vækstteam. Bl.a. bedre offentlige udbud som også var på Mona Juuls ønskeliste.

”Dels er der de betragtelige transaktionsomkostninger, og dels er der ofte begrænsede muligheder for at levere kreative løsninger. Det første fylder mest for reklamebranchen, men regeringen valgte i første omgang at fokusere på det andet og sikre, at offentlige ordregivere får en større viden om mulighederne ved at lave innovative udbud, og at der afprøves nye samarbejdsformer,” fortæller Mona Juul.

Pseudoarbejde

I bund og grund handler det for Mona Juul om at skabe gode rammevilkår for virksomheder og fjerne bøvl og byrder, som hun siger.

”Der bliver talt om pseudoarbejde, og det er myndighederne desværre gode til. Vi er måske endda lidt for gode til det i Danmark, og det betyder, at virksomhederne har det med at overimplementere, f.eks. i forhold til alt fra skift af etiketter til GDPR. Det bruges der meget energi og mange penge på, og det er sådan noget, jeg gerne vil kigge på,” siger Mona Juul og fortsætter:

”Jeg vil bage samfundskagen større, jeg vil skabe gode erhvervsvilkår, så vi får flere iværksættere, og så der kan komme mere eksport. Og en af vejene til det er det digitale, det cirkulære og det kreative. Så jeg vil helt sikkert arbejde med områder, der vil påvirke bureaubranchen: Jo flere ressourcer, der frigives, jo flere vil investere på nye markeder, og jo flere vil bruge penge på markedsføring.”

 

Elementer i Mona Juuls valgkampagne:

  • 2300 plakater – mere end 1000 i Aarhus, resten fordelt i Østjylland fra Hedensted til Randers
  • 29 debatter – 1 Randers, 2 Horsens, 1 Skanderborg – resten i Aarhus
  • 2 læserbreve
  • 2 klummer
  • 3 radio/tv optrædener
  • 3 bannere (Envision, E45 og Kystbanen)
  • 24 events og besøg – salon, mona&monopolet osv. Mange af arrangementerne i Monas Stue.
  • 21 gange på gaden i alt fra 1 time til 6 timer (ca. 50 timer, 10.000 lakridser, 2500 vand og en masse brochurer)
  • SoMe hver dag med bl.a. ca. 15 film og et par udvalgte endorsements
  • 21 avisannoncer (helsider)
  • buslangsider Horsens og Aarhus
  • radio
  • bio
  • bagrudestramers
  • fadøl i Monas Stue
  • burgers delt ud fra ladcykel om natten til unge på vej i byen
  • valgflæsk for alle etc.

     

Relaterede artikler

Er du blevet

Nysgerrig?

Vil du opdateres på, hvad der sker i bureaubranchen og Creative Club? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Bureaubiz og få værdifulde indsigter og relevante arrangementer direkte på mailen.

En del af GRAKOM