
26/10/2021
Inhousing - et spørgsmål om kontrol og kreativitet
En ny rapport giver indsigt i fordele og ulemper ved inhousing.
Den viser bl.a., at kontrol og kreativitet er de to væsentligste faktorer for, hvorfor marketingfolk primært vælger inhousing eller bureausamarbejde.
Af Emil Malte Simonsen
53 pct. af alle virksomheder lægger selv deres brandstrategi, mens 24 pct. hyrer eksterne kræfter, og 23 pct. bruger en blanding.
Tallene dækker over en grundlæggende indsigt i, hvilke årsager der kan være til enten at til- eller fravælge inhousing af marketingkræfterne. Groft skåret kan valget siges at stå mellem kontrol og kreativitet.
Det viser en ny rapport, der har taget temperaturen på følelserne omkring inhousing i de danske marketingafdelinger.
Bag analysen ’The 2021 In-house Barometer’ står Zupa Zite, der selv har en interesse i inhousing, da bureauet specialiserer sig i at bygge inhouse-bureauer for virksomheder.
Når virksomheder vælger at lade interne kræfter stå for en opgave som brandstrategi, er det sigende for, hvad de fleste ser af fordele ved den interne marketingafdeling: kontrol. Det er også netop kontrol, der udpeges som den væsentligste fordel ved inhousing.
Faktisk nævner over halvdelen af respondenterne kontrol i forhold til processer og omkostninger som hovedårsagen til at vælge et internt setup.
Derefter nævnes gennemsigtighed, lavere omkostninger, øget konsistens og mindre kompleksitet som de største fordele.
Kreativitet udefra
Med tanke på, hvor drift-praktiske årsagerne er, er det ikke helt overraskende, at hovedårsagen til at vælge et eksternt setup er behovet for mere kreativ tænkning.
Større virksomheder siger, at det er svært at lokke top-kreative til – og oplever, at hvis de gør, så bliver det kreative arbejde hæmmet af interne processer. Blandt de mindre virksomheder lyder begrundelsen i analysen, at de ikke har opgaver nok til, at det kan svare sig at have en kreativ fuldtidsansat.
Nogenlunde samme toner lød forleden fra bureauside, da Jimmi Eriksen, CEO i Merkle, blev bedt om at udpege bureauernes største udfordringer.
Han mener, at den væsentligste udfordring er at fastholde og rekruttere i et glohedt marked – men forventer, ligesom de adspurgte CMO'er i BureauTrends-analysen, at inhousing-tendens har toppet efter at annoncørerne i nogle år har øget inhouse-ressourcerne.
”Den primære årsag er, at rigtige mange kunder kommer til at opleve, at det bliver dyrere [at insource, red], og at det er langsommere. Og så er det rigtig svært at få specialister hos annoncørerne, for specialisterne vil oftest hellere arbejde på et bureau,” siger han og fortsætter:
”Ude hos kunderne kommer de til at bruge en masse tid på interne ting og ikke på at udvikle sig, så det er både en ulempe for specialisterne rent fagligt, og det er også meget dyrere for kunden at have dem siddende, når de ikke bruger deres tid effektivt til faglige opgaver.”
Udover kreativ tænkning, nævner de adspurgte også behovet for forandring, mere kvalificeret viden, omkostningsbesparelser og adgang til tekniske kompetencer som de væsentligste fordele ved at bruge et eksternt bureau.
Et kreativt skel?
I rapporten argumenteres der for, at der er en indgroet fordom om, at kreativitet skal komme udefra. Belægget hentes i skellet mellem de 47 pct. af virksomheder, der kun bruger eksterne bureauer, som nævner behovet for mere kreativ tænkning som den væsentligste grund til at bruge et eksternt bureau – og de kun 28 pct, der nævner det, men som har et internt setup.
Forklaringen på skellet skal muligvis findes i, hvilke opgaver, der typisk outsources, og hvilke, der bliver ordnet inhouse. Analysen viser således, at der er klart flest, der foretrækker at lægge kreative opgaver som tekstforfatning, social media management og email marketing / marketing automation i hænderne på interne kræfter.
Omvendt vil flere foretrække at bruge eksterne kræfter, når der skal laves løses større kreative opgaver – som bl.a. reklamer til TV og radio eller video, lyd og animationer.
Hele rapporten kan hentes her.
Om rapporten
Undersøgelsen er udarbejdet af Lindberg International med opdrag fra Zupa. Den er foretaget i slutningen af foråret 2021.
Rapporten er baseret på besvarelser fra mere end 250 danske marketingchefer, CMO’er, marketingspecialister, indkøbschefer og CEO’er.
Relaterede artikler



Er du blevet
Nysgerrig?
Vil du opdateres på, hvad der sker i bureaubranchen og Creative Club? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Bureaubiz og få værdifulde indsigter og relevante arrangementer direkte på mailen.
En del af GRAKOM