
01/02/2022
Influencere kræver friere rammer i 2022
Autenticitet er nøglen til succes i influencer-marketing.
Det mener Josephine Staunsbjerg, der er selvstændig influencer-marketingspecialist. Hun udpeger fire trends for influencer-marketing i 2022.
Af Emil Malte Simonsen
”Én ting er stadig misforstået ved influencer marketing – at man ikke kan måle på det. Det passer bare ikke.”
Sådan lyder det fra selvstændig influencer-marketingspecialist Josephine Staunsbjerg, der mener, at det er en sejlivet myte, at disciplinen ikke har måleværktøjerne i orden. Den fortsætter med at spøge og skader branchens troværdighed, selvom der ifølge hende er mange af de samme forudsætninger for at måle, som i andre marketingdiscipliner.
”Du har reach og impressions, hvor du har mulighed for at måle på unikke visninger. Du kan se view time og måle CPM, ROI og ROAS. Værktøjerne er nu sådan set mange af de samme, så på den måde er influencer marketing blevet voksen.”
Hun medgiver, at influencerbranchen stadig har brug for mere professionalisering, selvom den er vokset fra mange af sine børnesygdomme. Bl.a. derfor har hun sammen med Benedicte Grumstrup taget initiativ til konferencen Influenced, der skal styrke fagligheden på området gennem viden og inspiration.
Det er der særligt behov for i en branche, hvor techgiganternes platforme og tidens trends dikterer succesen. Den hastige udvikling gør hurtigt ekspertviden til fortid, mener hun.
Samtidig stiller det krav til indholdet, der ikke må virke forceret. Ellers går det på kompromis med autenticiteten, som Josephine Staunsbjerg ser som den store overskrift inden for influencer marketing.
Det gælder både i forhold til kommercielle samarbejder, kanaler og indhold. Autenticitet er også den røde tråd i, hvad hun mener er de fire vigtigste trends indenfor influencer-marketing i 2022.
Nano-influencerne er her
Influenceres succes kan absolut ikke kun måles på antallet af følgere – faktisk langt fra. Tidligere var megainfluencere med over 50.000 følgere det sikre valg for mange brands, men det har ændret sig, mener Josephine Staunsbjerg.
”Når influencere får mange følgere, mister mange naturligt noget af deres autenticitet. De seneste år har mange derfor beskæftiget sig mere med mikroinfluencere, der gerne har mellem 1000-20.0000 følgere. Nu er vi ved at få øjnene op for nano-influencere, der har under 1000 følgere. Det er helt almindelige mennesker, der klart ikke kan leve af at være influencere. Her har samarbejdet en helt anden troværdighed.”
Større krav fra influencerne
Josephine Staunsbjerg mener, at influencere i langt højere grad end hidtil vil stille krav til de virksomheder, de samarbejder med. Både i forhold til indholdet og i forhold til brandet.
”De seneste år er vi gået væk fra ideen om picture perfect-profiler, som vi særligt kender fra Instagram. Influencere deler hele deres privatliv med deres følgere. Det er derfor hele mennesket, der bliver brugt som reklamesøjle, ikke bare influencerens brand, hvis de to ting da kan adskilles. Derfor ser vi nu flere og flere influencere stille krav til deres kommercielle samarbejdspartnere om alt fra bæredygtighed til indflydelse på indholdet,” siger hun og fortsætter:
”Influenceren er en kreatør, der kan give alle mulige input. Men det kræver frie rammer, hvis de skal skabe de resultater, virksomheden gerne vil have. Det kan være et problem i forhold til virksomheder, der vil have indholdet på en bestemt måde. Nu vælger mange simpelthen at sige nej tak, hvis briefet bliver for stramt. Det er et tegn på, at influencerne også er blevet mere professionelle i tilgangen til faget – og det er selvfølgelig noget, der skal tages højde for, når man samarbejder med dem.”
Flere kanaler – én primær
De fleste influencere er i dag til stede på flere platforme. Som virksomhed er det fristende at ville nå alle influencernes følgere ved at udsende indholdet på flere kanaler.
Men den går ikke, mener Josephine Staunsbjerg.
”Selvom en influencer er til stede på flere kanaler, så kan man ikke bare skyde på dem alle sammen. Følgerne vil se unikt indhold på hver platform. Men selvom man diversificerer indholdet til mange kanaler, så er det også et spørgsmål om influencerens ressourcer. Hvis man har mange platforme, så er det svært at styre sit community og interagere med følgerne i samme grad,” siger hun og fortsætter:
”Nye platforme dukker hele tiden op, og nogle influencere vil naturligt rykke med. Men vi vil nok i endnu højere grad se, at de fleste influencere vælger en primær kanal, mens de andre bliver noget sekundært, da det er svært at være til stede på en autentisk måde flere steder på samme tid.”
Længere samarbejder
Hvor influencere hidtil ofte har været brugt til aktiveringskampagner, så er der nu udsigt til længere samarbejder, mener Josephine Staunsbjerg.
”Tallene viser, at kampagnerne performer bedre, når de løber over lang tid, hvis matchet mellem influencer og virksomhed er det rigtige. Når en influencer forpligter sig til et brand over en lang periode, så viser det forbrugeren, at man virkelig vil det. De lange samarbejdsaftaler opbygger simpelthen tilliden på en anden måde end de kortere kampagner,” siger Josephine Staunsbjerg.
”Det er ingen overraskelse, at det forholder sig sådan her. Derfor kan det måske undre, at det ikke har været sådan hele tiden. Mit bud er, at det er en følge af branchens professionalisering. Influencerne er også interesserede i at vide, hvor pengene skal komme fra, og søger derfor mod de lange relationer. Samtidig tør flere brands nok committe sig, når influencerne virker mere professionelle.”
Josephine Staunsbjerg holder d. 22. februar seminar om influencer marketing for Creative Club. Sammen med medstifter af Influenced-konferencen, Benedicte Grumstrup, kommer hun bl.a. omkring, hvordan man bruger influencer marketing på en effektiv måde, og hvilke udfordringer, der kan være forbundet med det.
Det er gratis for medlemmer af Creative Club at deltage.
Læs mere om eventet og tilmeld dig her.
Josephine Staunsbjerg er selvstændig marketingspecialist i sit eget bureau, JOST Communication, hvor hun specialiserer sig i influencer-marketing og LinkedIn. Hun har desuden skrevet speciale om influencer-marketing og autenticitet.
Relaterede artikler



Er du blevet
Nysgerrig?
Vil du opdateres på, hvad der sker i bureaubranchen og Creative Club? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Bureaubiz og få værdifulde indsigter og relevante arrangementer direkte på mailen.
En del af GRAKOM